Äldreombudsman i Vänersborg

Medborgarpartiet driver gärna och ofta frågor som berör svaga grupper i samhället. De som har svårt att göra sin röst hörd, de som många gånger tyvärr inte tas på tillräckligt stort allvar. Tittar vi på partierna i Vänersborg finns det inte något parti som jämte oss får fullt godkänt.

Det spelar ingen roll vad man än säger eller skriver, vilka löften man än ger så klingar de falskt om man sedan jämför med hur frågorna behandlas då besluten fattas i kommunfullmäktige. De som alltför ofta blir nonchalerade är enligt oss de äldre. Alla de som inte har någon att dela sin oro och sina bekymmer med. Vi vet också genom forskning att oro, förtvivlan, stress och liknande kan orsaka somatiska sjukdomar.

Redan 2014 var det tydligt, att det fanns ett behov om införande av en äldreombudsman, varför vi då lämnade in en motion om detta. Hade Medborgarpartiet då haft tillräckligt med inflytande i Vänersborgs fullmäktige hade fler invånare i kommunen fått bättre stöd än idag.

Socialförvaltningen (de personer som aktivt arbetar med de äldre föreslog att vår motion skulle avslås, därför att deras verksamhet var så bra, att det inte behövdes någon äldreombudsman). När förslaget sedan avgjordes i fullmäktige var det bara ett parti som röstade för vårt förslag. Alla andra, det vill säga hela sju partier av nio tyckte som socialförvaltningen och röstade emot motionen. Däribland de största partierna socialdemokraterna och moderaterna med deras svanspartier.

Vi blev besvikna, över att de andra politikerna inte tillräckligt ville bry sig om våra äldre medborgare. Därför har vi åter igen skrivit och till fullmäktige lämnat in en ny motion om införande av äldreombudsman. Äldreombudsmannen förstärker ex vis de äldres röst, bevakar ålderism, lyfter synpunkter på samhällets framrusande digitalisering, då alla äldre inte har tillgång till dator, mm. Vi blir inte förvånade om motionen inte kommer upp på fullmäktiges bord före valet, därför att S och M som är motståndare till en äldreombudsman inte vill ha debatten och inte vill framlägga sina åsikter. Tyvärr är det så, att vi medborgare med våra röster bara betraktas som viktiga före ett val, medan vi bara ”stör” om vi har åsikter efter valet.

Anita Kamperin / Morgan Larsson 

Färglogo.jpeg.nr1


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s